18-02-2021

BLOG | LC Energy onderzoekt mogelijkheden circulair zonnepark

Wat doen we met de restproducten van een zonnepark? Oude panelen, stellages en omvormers worden afgevoerd naar de stort, opgeslagen of in het beste geval recycled. Als het aan LC Energy ligt komt daar verandering in. Als onze zonneparken zijn afgeschreven, moeten alle materialen worden hergebruikt.

Geen verlies van grondstof. Een circulaire economie, dat is de mooie ambitie van de overheid. In 2050 moet dat zijn gerealiseerd. Dat betekent dat alle materialen die worden gebruikt bij de aanleg van een zonnepark, zoals panelen, transformatoren, stellages en omvormers, worden hergebruikt, refurbished, remanufactured of recycled. LC Energy loopt hierin graag voorop om toekomstige problemen te voorkomen.

Een circulair zonnepark

Over ongeveer 15 jaar zijn de eerste zonneparken aan het einde van hun levensduur. Dat is het moment dat er veel zonnepanelen en andere materialen ‘over’ zijn. En daar moeten we iets mee.

Om nu alvast te kijken wat we straks met al die materialen kunnen doen, beginnen we met een pilot. Op een nieuw aan te leggen zonnepark reserveren we een hectare voor onderzoek naar een circulair zonnepark (zie onderstaande afbeelding ter illustratie). Op dit gedeelte komen alleen materialen die eerder zijn gebruikt.

Panelen die van afgeschreven zonneparken of van daken komen. Aluminium onderstellen van andere zonneparken, transformatoren en omvormers die eerder zijn gebruikt.

We hebben de intentie hierbij samen te gaan werken met een aantal partners, zoals bijvoorbeeld Solarge: producten van innovatieve zonnepanelen, Hydro: leverancier van aluminium stellages en elektronicarecycler Mirec.

Onderzoek

Samen met de partners richt LC Energy 1 hectare binnen een circa 10 hectare groot zonnepark in, met al bestaande onderconstructies, oude panelen en gebruikte transformatoren en omvormers. Zo gaan we onder andere onderzoeken wat de opbrengsten zijn van een zonnepark ingericht met afgeschreven materiaal. We gaan kijken hoe we het zonnepark het beste kunnen inrichten, hoe we het kunnen financieren, hoe lang de panelen en andere onderdelen nog meegaan en hoe makkelijk of moeilijk het is om de levensduur van een zonnepark te verlengen. Daarnaast overleggen we met de overheid over hun visie op deze manier van werken en hoe ze een bijdrage kunnen en willen leveren.

Tijdens de organisatie en exploitatie van deze pilot kunnen we zien wat we aan problemen zullen tegenkomen. Bij oude materialen kan het zo zijn dat er tussentijds iets kapotgaat. Als we niet met grote machines het terrein op kunnen, hoe repareren we dan? Hoe lang gaat het hergebruikt materiaal eigenlijk mee? Welke onderdelen moeten snel of op langere termijn worden vervangen?

Jaarlijks 8 miljoen afgeschreven panelen

Nu zijn er nog niet veel zonnepanelen afgeschreven. Dat verandert echter snel. Over ongeveer 15 jaar zijn jaarlijks rond de 8 miljoen panelen aan het eind van hun leven. LC Energy verplicht zichzelf nu al om einde levensduur van een zonnepark alle materialen te laten recyclen; bij wijze van genoemde pilot willen we gaan onderzoeken of we ook een hoogwaardiger hergebruik kunnen bereiken, bij wijze van hergebruik en refurbishing.

Om te voorkomen dat de energietransitie een nieuwe uitdaging van ‘zonneparken afval’ met betrekking tot circulariteit met zich meebrengt, moeten we nu actie ondernemen, zodat we tegen die tijd weten hoe we ermee om kunnen gaan. We vragen gemeenten momenteel om 1 hectare binnen een groter te ontwikkelen zonnepark aan te reiken. Zodra we een geschikt terrein hebben gevonden voor dit project, starten we met het onderzoek. Zie ook dit artikel in Solar Magazine.

Gijs van Heemstra – projectleider LC Energy

AVRI 1 hectare circulair ingericht plan van LC Energy

Illustratief voorbeeld van het  Zonnepark Avri – Geldermalsen waarop 1 hectare schetsmatig circulair uitgelicht.

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.