LC Energy ontwikkelt Battery Energy Storage Systemen (BESS) en helpt daarmee problemen op het stroomnet op te lossen.
We hebben een vergunning gekregen om bij ons project Veenweg in Ter Apel een grote batterij te maken voor de opslag van de opgewekte stroom. Dat is een mooie oplossing voor het overbelaste stroomnet.
Pieken en dalen
Het stroomnet is vol en het wordt steeds moeilijker om zonnepanelen aan te sluiten. Dat komt omdat zowel de vraag naar energie, als het aanbod aan stroom is gestegen. De vraag stijgt onder andere door het opladen van elektrische auto’s en fietsen, de installatie van meer warmtepompen en de komst van datacenters. Het aanbod stijgt omdat er steeds meer zonneparken en windmolens komen.
Een batterij kan op twee manieren voor een oplossing zorgen. Het eerste doel van de batterij is het opheffen van de onbalans. Op mooie zonnige dagen, wanneer er weinig stroom wordt gebruikt en de panelen veel stroom opleveren, kunnen we het teveel aan elektriciteit opslaan in de batterij. Op donkere, regenachtige avonden als er juist veel stroomverbruik is, kunnen we de stroom vanuit de batterij terug leveren aan het net. De batterij zit ingeprikt in het lokale onderstation. Dat is verbonden met het zonnepark, een windmolenpark en met fabrieken en huishoudens in de buurt. Zo kan lokaal stroom worden geleverd en kunnen pieken en dalen lokaal worden opgevangen.
Frequentiestoringen
Daarnaast is het onderstation verbonden met het internationale stroomnet. Hierdoor kunnen we stroom leveren aan netbeheerder Tennet voor het opheffen van frequentiestoringen op het elektriciteitsnet. De normale netfrequentie is 50 Hz. Daar is onze apparatuur op afgestemd. Als het opeens stijgt tot 60 Hz gaan onze elektrische apparaten kapot. Tennet is verantwoordelijk voor het in balans houden van de netfrequentie. Als er een kleine onbalans ontstaat van te veel vraag en te weinig aanbod van stroom, dan gaat de frequentie omlaag. Als er weinig vraag en meer aanbod is, dan gaat de frequentie juist omhoog. Om die frequentie te balanceren kan een batterij het te veel afvoeren, of het tekort aanvullen. Er is steeds vaker onbalans op het net. Die kan je gladstrijken met zo’n batterij.
Regionale onbalans in vraag en aanbod verhelpen
Binnen Nederland is er vaak relatief veel vraag naar vermogen ten zuiden van het Ketelmeer, omdat daar relatief veel industrie en bebouwing is, er is juist veel generatie ten noorden van het Ketelmeer vanwege de zonnevelden, importkabels uit Denemarken en Noorwegen, en kolencentrales in de Eemshaven. Die stroom moet worden getransporteerd door een hoge voltage kabel over het Ketelmeer. Er zijn momenten dat deze kabel overbelast is. Een systeem van batterijen ten noorden en ten zuiden van het Ketelmeer, kunnen voorkomen dat op piekmomenten de kabels over het Ketelmeer overbelast raken. Daarmee kan het teveel aan stroom tijdelijk worden opgeslagen in het noorden, in een zogenaamde BESS (Battery Energy Storage System) om het op een rustig moment op het net, vervolgens door de kabel te laten stromen. De stroom kan in het zuiden meteen gebruikt worden of daar worden opgeslagen tot het nodig is. Dit is goedkoper dan de infrastructuur te dimensioneren op piekmomenten, die overigens niet heel vaak voorkomen.
Meer informatie: Georg van den Berg – 06 40 07 31 12
Deze website maakt gebruik van "cookies" om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.