LC Energy is al een tijd bezig is met de ontwikkeling van zonneparken, met veel ruimte voor natuur en biodiversiteit. Er zijn inmiddels vijf door ons ontwikkelde zonneparken gerealiseerd door een externe partij. Dit jaar volgen er acht parken waarbij we ook de ontwikkeling zelf ter hand nemen. Ingenieur Menno Gijrath heeft meer dan twintig jaar ervaring in duurzaam bouwen en is verantwoordelijk voor de aanleg. ‘Nu we onze eerste parken zelf bouwen, hebben we niet alleen de ontwikkeling, maar ook de uitvoering en het beheer volledig in eigen hand. We verwachten mooie zonneparken neer te zetten.’
We hebben op dit moment vier projecten in aanbouw en bij vier projecten starten we binnenkort met de bouw. Twee in Wijk bij Duurstede, een in Ter Apel en een in Haaksbergen. We verwachten dit jaar ook te gaan bouwen in Doetinchem, Bunnik, Echt-Susteren en Silvolde. Eind dit jaar hebben acht eigen zonneparken.
Bij de voorbereiding van de bouw is tijd, geld en vooral kwaliteit belangrijk. De uitvoering moet goed kunnen verlopen dus in eerste instantie kijk ik bijvoorbeeld waar de kabels moeten liggen en de duikers moeten komen. De voorbereiding is belangrijk. Als je vooraf al weet wat er knelpunten zijn, kan je de werkzaamheden goed doen. Het is makkelijker om aanpassingen te doen in de tekening, dan wanneer de werkzaamheden al zijn begonnen.
Kabels
Zonnepark Veenweg in Ter Apel is bijzonder. In dit park werken we samen met een indepentent connection provider die de bekabeling aanlegt. Daarna bieden we het aan bij de netbeheerder. Omdat we de engineering en realisatie hebben overgenomen, besparen netbeheerders tijd. We werken hierbij goed samen met Enexis en Stedin, die het in goede banen leiden. Voor netbeheerders is dit ook nieuw. Onze ervaringen tot nu toe zijn positief. We kijken wat er allemaal wel en niet kan. We hebben de ambitie bij meer parken op deze manier te gaan werken. Dit helpt iedereen dus we willen het zoveel mogelijk uitbouwen.
Leefbaar
Het streven van LC Energy is om zonneparken te bouwen zoveel mogelijk met respect voor onze omgeving. We werken bijvoorbeeld met houten palen van duurzaam FSC-hout in plaats van stalen palen. We hebben ecologisch afbreekbare waarschuwingsborden, sedumdaken en zijn op zoek naar meer innovaties die bijdragen aan leefbaarheid en uitstraling.
We staan voor mooi ingerichte zonneparken met goede inpassing en oog voor biodiversiteit. De beplanting moet daarbij kloppen, met ruimte voor insecten, kruiden, wilde bloemen en planten. Kleine dieren zoals konijnen en fazanten voelen zich er prettig. Daarom laten we vijftien centimeter onder het hek vrij. Een zonnepark is een rustige plek met veel beschutting waar van alles groeit. Nu al, tijdens de bouw, vinden we pootafdrukken van allerlei dieren.
Samenwerking met Buitenmeesters zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk duurzaam en veilig werken, maar ook met lokale partijen. We willen het beheer wel zoveel mogelijk in de buurt doen. Samen met hen zorgen we voor controle, structuur en continuïteit.
Het grootste probleem bij de bouw van de projecten tot nu toe is dat de grond minder goed is dan vooraf aangenomen. Op sommige plekken bestaat de ondergrond uit turf of klei. Dat is lastig bouwen, want daar hebben we geen rekening mee gehouden. Dat heeft ook effect op de planning, al proberen we zoveel mogelijk vast te houden aan het oorspronkelijke plan. Natuurlijk proberen we omwonenden en andere betrokkenen steeds van actuele informatie te voorzien. We vinden het belangrijk dat ze enthousiast blijven voor het project.
Menno Gijrath – Directeur Low Carbon Dutch Solar Operations
Deze website maakt gebruik van "cookies" om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleindes.