De SDE++ subsidie is een exploitatiesubsidie, bedoeld om de onrendabele top af te dekken, het verschil tussen de kostprijs en de marktwaarde van stroom. De SDE is een zekere partner. Dankzij die subsidie ben je 15 jaar lang zeker van een vaste prijs voor je stroom. Deze zekerheid vertaalt zich onder andere in relatief gunstige financieringsvoorwaarden. En die zijn weer essentieel voor de financiele haalbaarheid. De huidige energieprijzen zijn weliswaar hoog, maar bieden niet deze zekerheid.
De garantie van de subsidie zorgt ervoor dat we zonneparken kunnen en durven ontwikkelen. Je weet dat je de eerste 15 jaar in ieder geval geen verlies maakt met je stroom. Het vermarkten van je opgewekte zonne-energie is nog niet zo makkelijk. Het opwekken van energie uit zon en wind is grillig. Het waait niet altijd en de zon schijnt ook niet permanent. Daarom is energie uit gas of kolen meer waard want stabiel. Je weet vooraf wat de opbrengst is. Daarbij is zonne-energie overdag, het moment dat je het produceert, minder waard dan op een later moment, als het gebruik toeneemt.
Op dit moment is de prijs voor energie hoog. Dat maakt de subsidie overbodig. Want als je genoeg opbrengst krijgt voor je stroom, heb je geen hulp nodig. Toch zijn we nog lang niet zover dat we zonder subsidie kunnen. Ten eerste zijn niet alleen de energieprijzen gestegen, maar bijna alle prijzen. Ook die van zonnepanelen. Daarmee stijgen de kosten voor het ontwikkelen van een zonnepark ook sterk.
Ten tweede zou de ontwikkeling van een zonnepark heel risicovol worden zonder de subsidie. Als er geen SDE-subsidie meer zou zijn, moet je elke dag een markt op om de beste prijs voor je stroom te krijgen. Dat kan de energietransitie enorm vertragen. Want wie durft het risico te nemen?
Verder is de markt enorm in beweging. Nu is de prijs hoog. Maar je weet niet wat er gaat gebeuren. De situatie kan in korte tijd sterk veranderen.
Uiteindelijk moeten we wel toe naar een situatie waar zonneparken ook zonder subsidie kunnen worden ontwikkeld. Je wil loskomen van die afhankelijkheid en een gezonde industrie heeft geen subsidie nodig. Maar dat is niet van het ene op het andere jaar geregeld. Subsidie is voorlopig nog belangrijk. En gelukkig hoeft de overheid, met de huidige hoge stroomprijzen, niks uit te keren. De SDE-subsidies zijn nu niet nodig. Dat is een enorme meevaller voor de overheid, die de overgebleven miljoenen mooi kan besteden aan de netinfrastructuur of energietransitie. Want er is nog genoeg te doen.
Arno Albers, co-founder en projectontwikkelaar LC Energy