Het is goed dat de overheid mensen die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden compenseert. Tegelijkertijd is het goed dat mensen beseffen dat energie ook waarde heeft.
Jarenlang hebben mensen gedachteloos apparaten laten draaien en gestookt met de thermosstaat op eenentwintig graden. Nu krijgt energie de waarde die het heeft.
Door de hoge prijzen gaan mensen niet alleen veel bewuster om met energie, huishoudens en bedrijven zijn ook massaal aan het verduurzamen geslagen. Dat is niet alleen broodnodig om de CO2-uitstoot omlaag te brengen, het is ook goed voor de portemonnee. Groene stroom is namelijk goedkoop.
Nog meer goed nieuws is dat de politiek bezig is om de prijs van verschillende soorten stroom los te koppelen van elkaar. Op dit moment is de prijs van duurzame stroom gekoppeld aan de prijs van gas en andere fossiele brandstoffen waarmee stroom wordt opgewekt. Hierdoor betalen mensen en bedrijven onnodig veel voor groene stroom en is de stroomprijs onnatuurlijk hoog. Door de ontkoppeling zal de prijs van groene stroom dalen. Dit is niet alleen goed voor de energietransitie, het loont ook steeds meer om te verduurzamen.
Echter, meer duurzame energie zorgt ook voor een grotere volatiliteit op het elektriciteitsnet omdat deze stroom niet altijd beschikbaar is op het juiste moment. Zonne-energie wordt geremd omdat het netwerk vol zit. Om de energietransitie verder mogelijk te maken is het hoog tijd om de infrastructuur aan te passen. Daarom investeren wij zelf in energieopslag. Met energieopslag kan het bestaande elektriciteitsnet efficiënter worden benut en kan er meer duurzame energieprojecten worden aangesloten. Zo wordt Nederland minder afhankelijk en houden we stroom betaalbaar.
Friso Huizinga