23-02-2022

Dubbel grondgebruik wordt mogelijk standaard bij ontwikkeling zonneparken

In het nieuwe regeringsbeleid is opgenomen dat zonnevelden alleen nog op landbouwgrond kunnen worden ontwikkeld, als er sprake is van meervoudig grondgebruik. LC Energy werkt al in enkele, reeds vergunde projecten, met vormen van dubbelgrondgebruik. Zo willen we bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede perenteelt overkappen met zonnepanelen.

Zonvolg-systemen maken het mogelijk om zonnevelden te combineren met bijvoorbeeld landbouw. Deze zonvolg-systemen, ook wel Horizontal Single Axis Tracker (HSAT) systemen genoemd, zijn opgezet uit rijen zonnepanelen die noord-zuid zijn gepositioneerd en over één as kunnen draaien. In de ochtend staan de zonnepanelen richting het oosten opgesteld, ze draaien gedurende de dag met de zonstraling mee en aan het eind van de dag zijn ze richting het westen gedraaid.

Zonvolg-systemen resulteren in een lager geïnstalleerd vermogen dan een conventioneel zuidgeoriënteerd systeem omdat er meer ruimte tussen de panelen nodig is. De opbrengsten per zonnepaneel liggen echter hoger dan bij een vast systeem. Als er gebruik wordt gemaakt van bifacial zonnepanelen, is de energieopbrengst van zonvolg-systemen nog beter.

In landen met een lage breedtegraad (rondom de evenaar) zijn zonneparken met zonvolg-systemen zeer gebruikelijk. In Nederland is nog nergens een dergelijk project gerealiseerd. LC Energy verkent momenteel – samen met boeren – de zowel voor de landbouw als voor de energieopwekking meest ideale zonvolg paneel opstellingen.

Ook Wageningen Universiteit & Research (WUR) willen we betrekken bij de ontwikkeling. Zij zouden onder meer kunnen onderzoeken welke landbouwgewassen het best gebruikt kunnen worden tussen de panelen en hoeveel meter ruimte tussen de panelen nodig is, opdat landbouwvoertuigen er tussendoor kunnen rijden om het land te bewerken. Ook kunnen we de hulp van de WUR gebruiken om te bepalen of de business case, zowel voor de landbouwproductie als voor de energieopbrengst, rendabel kan zijn.

Met de plannen hopen we gemeenten en landbouworganisaties, zoals LTO, te interesseren voor het meervoudig landgebruik en worden de voor landbouw bedoelde percelen straks dubbel gebruikt. Zo gaan de voedseltransitie en de energietransitie hand in hand.

Meer informatie: Gijs van Heemstra
Gijs@LCEnergy.nl
06 – 81 42 90 29

 

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Laat uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze projecten.