Het combineren van landbouw en stroomproductie zou een oplossing kunnen zijn voor een aantal uitdagingen waar de samenleving voor staat, waaronder ruimtegebrek. Solarmilk is een initiatief van onderzoeksinstelling TNO, Wageningen Universiteit & Research en landschapsontwikkelaar Eelerwoude. Naast LC Energy doen ook zonneparkontwikkelaars Novar en Statkraft mee.
Melkveehouderij
Bijna twee derde van de Nederlandse landbouwgrond is in gebruik door de melkveehouderij. Als dit kan worden gecombineerd met de opwek van groene stroom, kan de inkomstenstroom van boeren worden gediversifieerd, waardoor financiële ruimte kan ontstaan. Dat kunnen veehouders gebruiken om bijvoorbeeld duurzaamheidsmaatregelen voor stikstofreductie makkelijker te dragen. Het doel van SolarMilk is het ontwikkelen van een praktisch inzetbaar ontwerp. Hiervoor worden vier testvelden opgezet waarin verschillende metingen worden gedaan door het jaar heen.
Testvelden
De testvelden zijn allemaal 1,3 ha en worden opgezet op zand- en kleigrond. Er wordt geëxperimenteerd met, nog weinig toegepaste, verticale systemen en met zonvolgsystemen. Er blijft ruimte voor grasproductie en machinale bewerking hiervan. De onderzoekers monitoren de impact op grasopbrengst, voederkwaliteit en stroomproductie en doen diverse metingen tijdens verschillende groeiseizoenen.
De metingen worden gekoppeld aan financiële informatie van melkveehouderijen. Doel is om een ontwerpmethodiek te ontwikkelen voor de combinatie van een melkveehouderij met zonne-energie. Direct na afloop van het onderzoek zijn de resultaten beschikbaar voor iedereen binnen de sector.
Friso Huizinga